Home Religion हनुमान चालीसा का सम्पूर्ण पाठ: Hanuman Chalisa Hindi

हनुमान चालीसा का सम्पूर्ण पाठ: Hanuman Chalisa Hindi

हनुमान जी को संकटमोचन कहा गया है। मान्यता है कि जो भी हनुमान जी की भक्ति सच्चे मन से करता है बजरंगबली उनके सभी संकटों को हर लेते हैं। कवी तुलसीदास जी द्वारा लिखित हनुमान चालीसा भी हनुमान जी की आराधना करने के लिए लिखा गया चालीस चौपाइयों का पाठ है जिसमें बजरंगबली की चमत्कारी शक्तियों का वर्णन किया गया है।

अगर आप प्रतिदिन सुबह स्नान करके Hanuman Chalisa का पाठ करते हैं तो हनुमान जी की असीम कृपा आप पर बनी रहेगी। श्री हनुमान चालीसा का पाठ करने के लिए आप नीचे दोहा और चोपाई पढ़ सकते हैं।

 

हनुमान चालीसा | Hanuman Chalisa in Hindi

 

दोहा:

श्री गुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।
बरनऊं रघुवर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहि, हरहु क्लेश विकार।।

******************************

चौपाई :

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।

रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।

महावीर बिक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी।।

कंचन बरन बिराज सुबेसा।
कानन कुंडल कुंचित केसा।।

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
कांधे मूंज जनेऊ साजै।।

शंकर सुवन केसरी नंदन।
तेज प्रताप महा जग वंदन।।

विद्यावान गुनी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर।।

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया।।

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
विकट रूप धरि लंक जरावा।।

भीम रूप धरि असुर संहारे।
रामचंद्र के काज संवारे।।

लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।।

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।
नारद सारद सहित अहीसा।।

जम कुबेर दिगपाल जहां ते।
कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।
राम मिलाय राजपद दीन्हा।।

तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना।
लंकेश्वर भये सब जग जाना।।

जुग सहस्र योजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गए अचरज नाहीं।।

दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।

राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।

सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डर ना।।

आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक तें कांपै।।

भूत पिशाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै।।

नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा।।

संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।

सब पर राम तपस्वी राजा।
तिन के काज सकल तुम साजा।।

और मनोरथ जो कोई लावै।
सोइ अमित जीवन फल पावै।।

चारों जुग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा।।

साधु संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे।।

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस बर दीन जानकी माता।।

राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा।।

तुम्हरे भजन राम को पावै।
जनम जनम के दुख बिसरावै।।

अन्त काल रघुबर पुर जाई।
जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।

और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।

संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।

जय जय जय हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।

जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहि बंदि महा सुख होई।।

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा।।

तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।

******************************

दोहा:

पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।

******************************

तो दोस्तों ये था श्री हनुमान चालीसा का पाठ जो कि बड़ा फलदायी माना गया है। कहते हैं इसे निमित रूप से करने से तमाम कष्टों से व्यक्ति मुक्त हो जाता है और उसे किसी प्रकार का भय नहीं सताता।
अब अगर आप हिंदी पढ़ना नहीं जानते हैं तो हम आपको Hanuman chalisa english में भी बता देते हैं।

 

Hanuman Chalisa in English

 

Doha:

Sri Guru Charan Saroj Raj, Nij Man Mukuru Sudhari.
Baranau Raghuvar Bimal Jasu, Jo Dayaku Fal Chari..

Buddhiheen Tanu Janike, Sumero Pavan Kumar.
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi, Harau Kalesh Vikar..

******************************

Chaupai:

Jai Hanuman Gyan Gun Sagar.
Jai Kapees Tihun Lok Ujagar..

Ram Doot Atulit Bal Dhama.
Anjani Putra Pavan Sut Nama..

Mahaveer Bikram Bajrangi.
Kumati Nivar Sumati Ke Sangi..

Kanchan Varan Viraj Subesa.
Kanan Kundal Kunchit Kesa..

Hath Vajra Aur Dhvaja Viraje.
Kaandhe Moonj Janeyu Saje..

Shankar Suvan Kesri Nandan.
Tej Pratap Maha Jag Vandan..

Vidyavan Guni Ati Chatur.
Ram Kaj Karibe Ko Aatur..

Prabu Charitra Sunibe Ko Rasiya.
Ram Lakhan Sita Man Basiya..

Sukshma Roop Dhari Siyahi Dikhava.
Vikat Roop Dhari Lank Jarava..

Bhima Roop Dhari Asur Sanghare.
Ramachandra Ke Kaj Sanvare..

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye.
Shri Raghuveer Harashi Ur Laye..

Raghupati Kinhi Bahut Badai.
Tum Mam Priye Bharat Sam Bhai..

Sahas Badan Tumharo Jash Gaave.
Asa Kahi Shripati Kanth Lagaave..

Sankadik Brahmaadi Muneesa.
Narad Saarad Sahit Aheesa..

Jam Kuber Digpaal Jahan Te.
Kavi Kovid Kahi Sake Kahan Te..

Tum Upkar Sugreevahin Keenha.
Ram Milaye Rajpad Deenha..

Tumharo Mantra Vibheeshan Maana.
Lankeshwar Bhaye Sab Jag Jana..

Yug Sahastra Jojan Par Bhanu.
Leelyo Tahi Madhur Phal Janu..

Prabhu Mudrika Meli Mukh Mahee.
Jaladhi Langhi Gaye Achraj Nahee..

Durgam Kaj Jagath Ke Jete.
Sugam Anugraha Tumhre Tete..

Ram Duaare Tum Rakhvare.
Hoat Na Agya Binu Paisare..

Sub Sukh Lahae Tumhari Sarna.
Tum Rakshak Kahu Ko Darna..

Aapan Tej Samharo Aapai.
Teenhon lok Hank Te Kanpai..

Bhoot Pishaach Nikat Nahin Aavai.
Mahaveer Jab Naam Sunave..

Nase Rog Harae Sab Peera.
Japat Nirantar Hanumant Beera..

Sankat Te Hanuman Chudavae.
Man Kram Vvachan Dhyan Jo Lavai..

Sab Par Ram Tapasvee Raja.
Tin Ke Kaj Sakal Tum Saja..

Aur Manorath Jo Koi Lavai.
Soi Amit Jeevan Fal Pavai..

Charon Jug Partap Tumhara.
Hai Persidh Jagat Ujiyara..

Sadhu Sant Ke Tum Rakhware.
Asur Nikandan Ram Dulhare..

Ashta Sidhi Nau Nidhi Ke Dhata.
As Var Deen Janki Mata..

Ram Rasayan Tumhare Pasa.
Sada Raho Raghupati Ke Dasa..

Tumhare Bhajan Ram Ko Pavai.
Janam Janam Ke Dukh Bisraavai..

Anth Kaal Raghuvir Pur Jayee.
Jahan Janam Hari Bhakt Kahayee..

Aur Devta Chit Na Dharahi.
Hanumanth Sehi Sarve Sukh Karahi..

Sankat Kate Mite Sab Peera.
Jo Sumiro Hanumat Balbeera..

Jai Jai Jai Hanuman Gosayin.
Kripa Karahu Gurudev Ki Naai..

Jo Sat Bar Path Kare Koi.
Chutahi Bandi Mahasukh Hoi..

Jo Yah Padhe Hanuman Chalisa.
Hoye Siddhi Sakhi Gaurisa..

Tulsidas Sada Hari Chera.
Keejo Nath Hriday Manha Dera..

******************************

Doha:
Pavantanay Sankat Harana, Mangal Moorati Roop.
Ram Lakhan Sita Sahit, Hridaya Basahu Sur Bhoop..

 

हनुमान चालीसा का वीडियो | Video of Hanuman Chalisa

 

श्री हनुमान चालीसा की स्तुति करने में आप से कोई त्रुटि ना हो जाए इसी उद्देश्य से Hanuman Chalisa का वीडियो भी इस पोस्ट में शेयर किया गया है। आशा करते हैं कि हनुमान चालीसा का पाठ अब आप बिना गलती के पढ़ पाएंगे।

हम प्राथना करंगे कि सभी भक्तों पर हनुमंत कृपा बनी रहे। इस पोस्ट को अपने प्रिय जनों के साथ भी शेयर करें ताकि वे भी श्री हनुमान चालीसा का ये पाठ कर सकें।

अगर आप हमारी और भी पोस्ट पाना चाहते हैं तो हमसे जुड़े रहने के लिए पास में दिए घंटी के बटन को दबा कर ऊपर आये नोटिफिकेशन पर Allow का बटन दबा दें जिससे की आप अन्य खबरों का लुफ्त भी उठा पाएं।

1 COMMENT

  1. I am good at learing zone at the good time here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

You cannot copy content of this page